Heti és napi tervezési gyakorlat – planning alapok III.

Ma menjünk egy kicsit még mélyebbre a témában, ha csatlakoztál hozzám, hogy megismerd a személyes tapasztalataimat és gyakorlatomat, amit ezeken az oldalakon megosztok veled. Továbbra sem győzöm eleget hangsúlyozni, hogy Neked nem feltétlenül megfelelő az általam használt rendszer. Ismerkedj meg vele, és kísérletezz bátran, hogy megtaláld a saját módszeredet.

Jelenleg a teendőim megszervezéséhez leginkább heti és napi beosztással dolgozom. Próbaképpen belevágtam egy havi áttekintésbe is, de még nem tudom, hogy mit fogok vele kezdeni. 20180714_105533Szeretem részletesen látni a dolgaimat, ezért egy centi-*-centis kocka nekem nem sokat jelent a naptárban, abba nem fér bele az, amit látni szeretnék.
Naptáram persze van, máskülönben eléggé el lennék veszve az időben. (Az a típus vagyok, akinek lövése sincs milyen nap van éppen, addig, amíg meg nem nézem valahol.)

Heti planning

Heti tervezéssel osztom be az időmet. Ebben csak a dátumhoz és időhöz kötött tevékenységeket jelölöm. 20180714_105505.jpgLehet ez tréning, az önkéntes munkámhoz kapcsolódó ügyfélbeosztás, a nyelviskolai program, és egyéb találkozók, ami közbejön. Tehát ez megmaradt a GTD-ből.
Itt sincs semmi extra, csak a napok nevei, és washival ragasztgatom az aktuális dátumot. Erre a célra külön beszereztem egy nagyobb mennyiségű számozott washit, hogy ne fogyjak ki a készletből. Abból is többfélét persze, “fő a változatosság” alapon. Ajánlom figyelmedbe alibaba barátunk kínálatát ebben a témában is.

Heti kajaterv

A heti planning fontos részét képezi nálam a heti kajaterv. Igyekszem az egész hétre előre megtervezni, hogy melyik napokon főzök, mert nem minden estére van rá időm, és hogy mi lesz a vacsora. Van, hogy a hétvégét is egyből be tudom tervezni, de az is elég, ha a hétköznapi előre elkészül.
20180703_183846(1)A hétvégi kaját lehet csütörtökön vagy pénteken közösen kitalálni. (Legalább nem csak én töröm a fejem rajta. Néha van kívánságműsor is és nincs itt Dévényi Tibi bácsi, hogy pöttyös labdákat dobáljon…)
Ezt azért iktattam be a programba, mert
– Elegem volt az álandó fejfájásból, hogy “mit együnk ma?”. Szerencsére mindenki majdnem mindenevő itthon, így azért nincs olyan nehéz dolgom, de akkor is fontos, hogy ne aznap kelljen még kitalálni, és rohanni a boltba hozzávalókért.
– Sokkal könnyebb a bevásárlás, és a bevásárló lista összeállítása, ha előre tudom, hogy mit fogok készíteni, és mire van hozzá szükségem.

Van, hogy mielőtt összeállítom a tervet, megnézem, hogy mi van épp akcióban a boltokban, és annak megfelelően alakítom a menüt. De az is előfordul, hogy bemegyek a boltba, meglátok valami olyat, amit régen ettünk, épp akciós, és akkor borul a terv. Viszont akkor csak el kell tolnom az aznapra tervezett ételt egy másik napra. – és már meg is van egy következő napi/heti kaja 🙂
Néha érdemes a fagyasztót is átböngészni, mert mindig van benne valami olyan rég elfelejtett kincs, amit érdemes kikapni, és egy finom vacsorát készíteni belőle.
Mivel sokszor keresek inspiráló ötleteket Pnteresten, rengeteg új recept jön velem szembe, amiket előszeretettel próbálunk ki. Hamarosan lesz még pár recept, amit kipróbáltunk, és bevált, így bátran osztom meg veled.

A tervezéshez eddig egy ingyenes sablont nyomtattam, de a hozzá tartozó bevásárlólistának semmi hasznát nem vettem, így már az új plannerben csak egy sima heti beosztást használok hozzá. Ez is része a naptár-szakasznak a plannerben, természetesen más színű papíron, hogy elkülöníthető legyen.  Egyébként pedig ugyanaz a pontrácsos vagy épp sima lap, ami csak méretre van vágva, és a hét napjai szerepelnek rajta.

Napi planning

A napi tervezésnél már eltértem egy kissé az eredeti elmélettől. Reggelente, amikor a napomat megtervezem, először mindig a heti beosztást nézem meg, hogy milyen kötelezettségeim vannak az adott napra. Ahhoz igazítom a napi tevékenységemet, tehát nem vezetek külön “következő teendők” listát, ami a GTD-ben szerepel, hanem naponta összegyűjtöm, hogy az időm függvényében mi mást tudok, vagy szeretnék csinálni.

Ha például vásárolnom kell vagy megbeszélésem van valahol, próbálom olyan időbe helyezni, hogy előtte vagy utána legyen elegendő szabad időm, hogy megírjak egy cikkvázlatot, vagy elkészítsek előre pár horgolható faalapot, mert annak száradnia kell. Ezeket nem lehet stopperrel időzíteni, így bőven hagyok időt magamnak.
De előfordul, hogy csak el kell szaladnom délelőtt egy találkozóra, és aztán az egész napom szabad, tehát, hazafelé be tudok esetleg vásárolni, ha kell, és aztán mehet a zavartalan olvasás, vagy alkotás. Ehhez figyelembe veszem néha a család többi tagjának időbeosztását is. Van, hogy úgy szeretek jobban alkotgatni, hogy nincs itthon senki.

Nem csinálok belőle nagy ügyet, ha valami nem jön össze, mert holnap is van nap. Az egyéb tevékenységeim nem határidős munkák, hogy problémát okozzanak, ha elmaradnak.
20180714_105629Általában csak felsorolom, hogy mit szeretnék elvégezni aznap, és nekiállok, egyszerre csak egy lépést megtéve. Estére pedig általában minden kis kocka a tételek elején be van satírozva. Határtalanul jó érzés, hogy gyorsan tudsz haladni, és egyre több minden tűnik el a listáról.
A titok abban rejlik, hogy belefogsz, és csinálod. Apró lépéseket megtéve haladsz előre. Egyszerre csak egy lépést!
Sokszor veszem észre, hogy amellett, hogy megírok egy cikkvázlatot, jut időm bőven a leveleimre, elmenni bevásárolni, horgolni valamit, csinálni valami hasznos kis kiegészítőt a plannerhez, vagy egyéb kreatív tevékenységre, és aztán időben neki tudok állni a vacsora elkészítésének is. És nem fáradok el benne! Nem agyalok folyamatosan, hogy mit is kell(ene) még csinálnom mit felejtettem el, stb.
Magam is meglepődöm, ha egy egész oldalt megtöltő feladatot sorolok fel, és már délelőtt, vagy kora délután “elfogy” a teendőm, mert annyira hatékony a rendszer.

A napi beosztásnál a napok nevét szintén washival oldom meg, hogy egyszerűbb legyen a feladat :), aztán az új elosztásban a lap aljára kerül a szokásos napi ellenőrző trackerem.
Minden nap külön oldalon kap helyet, így elfér a teendők felsorolása. A hétvége pedig egy napra van összezsúfolva, mert akkor szeretek olvasgatni vagy valami nyugis dolgot csinálni a családi programokon kívül, tehát az aktuális bevásárláson kívül általában nincs más teendő, amit terveznem kéne.

Szóval ez az én titkos receptem a mindennapok rendszerezésére. Remélem, tetszett a téma, és tudtál belőle ötletet meríteni. Ha ez így van, már megérte ezt a cikket megírnom, és örömmel tölt el.
Folytatása következik! A továbbiakban majd még szó lesz a témához illő napi és heti vagy éppen havi tervezési rutinról, és külön a felülvizsgálatról. De nem akarok ennyire előreszaladni.
Szívesen olvasom véleményedet, tapasztalataidat, és javaslataidat a témában, ha úgy gondolod, hogy szeretnéd velem megosztani 🙂